zondag 3 juni 2018

W.O.: EHBO: Red een leven - Topnamiddag op school

Wat we vandaag leerden in de klas, kan het verschil maken tussen leven en dood!!
De leerlingen van het 6e leerjaar zijn na de spoedcursus van vandaag in staat een mensenleven te redden!
Na de theorie rond EHBO, mochten de leerlingen ook effectief hartmassage en mond-op-mond beademing toepassen op een oefenpop.
Een aanrader voor iedereen!





Topnamiddag op school

Alle klassen waren vandaag op schoolreis. We hadden dus de school voor ons alleen. Na de intensieve voormiddag, was er tijd voor ontspanning. Juf Nele zorgde voor een lekker aperitief en leuke muziek. Daarna speelden de leerlingen verstoppertje in het schoolgebouw. De sfeer zat goed! We genoten!

Klik hier voor de foto's!!!





woensdag 30 mei 2018

W.O.: Terugblik op onze mooie week in de Vlaamse velden...

De studenten maakten dit filmpje als mooie afsluiter van hun project. Zaterdag presenteren ze hun project voor de jury. We wensen hen heel veel succes! 
Wij kijken terug op een prachtige week met mooie herinneringen voor het leven!

zondag 20 mei 2018

W.O.: Dode hoek o.l.v. de politie

Dodehoekongevallen blijven jaarlijks voor tientallen (zwaar)gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers
zorgen. Wanneer het om een aanrijding tussen een fietser en een vrachtwagen gaat, is de balans vaak nog zwaarder. Zeker jonge weggebruikers moeten nog gesensibiliseerd worden over het probleem. Oefenen in de praktijk hoort daar bij.

Vandaag kregen wij daartoe de kans door onze politie. Inspecteur Philippe Vienne leerde ons de gevaren kennen en gaf enkele eenvoudige, maar levensbelangrijke tips mee om ons als voetganger en als fietser veilig te bewegen in het verkeer in het kader van 'de dode hoek'.
De leerlingen konden ook in de praktijk ervaren hoe belangrijk het is om oogcontact te maken met de bestuurder en ervoor te zorgen gezien te worden in het verkeer.


Klik hier om de foto's te bekijken!




woensdag 16 mei 2018

In het teken van de oorlog...

Deze week namen zes derdejaarsstudenten Bachelor Lager Onderwijs van de VIVES Campus Torhout ons mee naar de 'Vlaamse velden'. Ze stelden met trots hun project voor binnen het geïntegreerd project ‘Uit & Thuis’. De Belgische soldaat Henri Depoortere was de rode draad doorheen dit project. Hij werd geboren op 21 februari 1897 in Rumbeke. Henri hechtte veel belang aan zijn vrienden en familie. Hierover schreef hij in zijn brieven gericht aan soldaat Jules Everaert. Hij vocht mee aan het andere front.


Op maandag werd een inleidende les gegeven rond WOI: de start van de oorlog, de deelnemers, de gevolgen, ... Daarna konden de leerlingen via een webQuest kennismaken met de verschillende locaties van onze studiereis. 


Dinsdag beleefden we een heel intense en leerrijke uitstap naar Diksmuide - Nieuwpoort. Volgende stopplaatsen stonden op ons programma:


1. Duitse begraafplaats in Vladslo
2. museum aan de IJzer
3. de dodengang
4. Belgische begraafplaats in Ramskapelle
5. sluizencomplex en Albert I-monument in Nieuwpoort.

Donderdag kwamen de studenten terug voor een terugblik en een evaluatie van onze prachtige uitstap. Daarna was er nog een muzische verwerking.

Ze deden het schitterend. We konden terugblikken op een geslaagde week.



Bedankt aan de studenten voor dit prachtige project!! We wensen jullie veel succes!


Hieronder kan je de foto's bekijken van deze geslaagde week!






Klik hier om de foto's te bekijken!




donderdag 29 maart 2018

Muzische opvoeding: King Lear

Koning Lear, een norse oude weduwnaar, besluit zijn koninkrijk te verdelen onder zijn drie dochters. Hij daagt ze uit te bewijzen wie het meest van hem houdt. Zijn twee oudste dochters gaan tot het uiterste om bij hem in het gevlij te komen, maar zijn jongste dochter weigert halsstarrig aan deze perverse wedstrijd mee te doen. 

Hoe liep het verhaal verder af? 

De leerlingen verzonnen een origineel einde... 

Vandaag 'le moment suprême'…

We genoten!!!












Promotiefilmpje van onze school

De leerlingen van het zesde maakten samen met juf Rani een promotiefilmpje van onze school. Tijdens de lessen Nederlands maakten ze kennis met 'wervende teksten' rond de overstap naar het secundair. Op hun beurt maakten ze dit passende filmpje voor onze school! 


donderdag 8 februari 2018

Sportklassen zijn top!















De leerlingen van het 6de genoten van hun sportieve week!

Bedankt Tom en Joris voor jullie inzet voor onze sportklassen!

Onze laatste sportweek... Opnieuw iets om afscheid van te nemen...

Klik hier om alle foto's te bekijken!



woensdag 31 januari 2018

Poëzieweek

Vorige week donderdag kwamen de leerlingen doorheen de school overal gedichten tegen...
Op vrijdag las ik enkele van deze gedichten voor tijdens het kwartierlezen. 
Maandag waren deze gedichten 'vlekkengedichten' geworden. De kinderen gingen nu zelf aan de slag om van een van deze gedichten hun 'eigen gedicht' te maken en op woensdag mocht 1 groepje van de klas zijn gedicht op een creatieve manier voorstellen aan de lagere afdeling. 

Dit waren de resultaten:


dinsdag 30 januari 2018

W.O.: Studio Globo: Inleefatelier 'Achter de muur'

Met behulp van een leerlingenboekje en een schitterend mediapakket maakten de leerlingen kennis met ‘de vijf’. Dit zijn vijf kinderen, leeftijdsgenoten, die heel wat dingen meemaken. Ze groeien samen op in Oosterbeke waar ze wonen en naar school gaan. De kinderen komen elk uit een andere gezinssituatie: ouders die gescheiden zijn, ouders waarvan één ouder geen werk heeft, kinderen die opnieuw moeten verhuizen waardoor ze afscheid moeten nemen van een huisdier, … Kortom allerlei gezinssituatie waar de leerlingen zich kunnen in herkennen. De leerlingen bereidden het project voor in groepjes. Dit deden we via de werkvorm 'coöperatief leren'.
Coöperatief leren is een onderwijsmethode die gebaseerd is op samenwerking. Kenmerkend voor coöperatief of samenwerkend leren is de noodzaak voor leerlingen om bij het uitvoeren van een leertaak met elkaar samen te werken. De klas wordt ingedeeld in kleine, heterogene groepen leerlingen. In deze coöperatieve leergroepen moeten zij met elkaar discussiëren over de leerstof, elkaar uitleg en informatie geven, elkaar overhoren en elkaars zwakke kanten aanvullen. De achterliggende gedachte van deze vorm van leren is dat kinderen niet alleen leren van de interactie met de leerkracht, maar ook van de interactie met elkaar.
Ze gingen samen op zoektocht naar wat belangrijk is in het leven van ‘de vijf’. Zo leerden ze de lievelingsplekjes kennen van de kinderen in Oosterbeke, hun school, ouders en familie. In het mediapakket zat ook een brief en DVD toegevoegd waarbij de leerlingen uitgenodigd werden naar het inleefatelier. Op de DVD zagen ze een reportage ‘Gluren achter muren’ en maakten ze kennis met de ‘Dierbare-Dingen-Muur’. In het verhaal besloten 'de vijf' een 'Dierbare-Dingen-Muur' te bouwen, waarin hun dierbare dingen een speciaal plekje kregen. Dit vormde de link tussen de voorbereiding van het project in de klas en het bezoek aan het inleefatelier.
Dinsdag 23 januari trokken we dan richting Roeselare. Bij onze aankomst moesten we wachten aan de 'vraagtekendeur'. Na het onthaal van de conciërge in de 'Oude Fabriek' maakten we kennis met de 'Dierbare-Dingen-Muur' en werden we verdeeld in groepen. We kregen elk de verantwoordelijkheid over een bepaalde ruimte (zoals de kringloopwinkel, het huis van Kimani, buurthuis, ...). Het atelier werd afgesloten met het buurtfeest, waar elk groepje zijn inbreng had. Dit leverde dit leuke fotoverslagje op:



Klik hier voor de foto's van het werkmoment in de klas.

Klik hier voor de foto's van het inleefatelier.